Home / Mediu

Mediu


Se numeşte mediu orice spaţiu uniform care influenţează proprietăţile mişcării mecanice a unui corp. Un mediu influenţează impulsul ((1202162115) Mai nou consider că un mediu influenţează doar viteza (şi doar direcţia acesteia), fiind astfel echivalent cu un câmp gravitaţional. Aşadar, în baza acestui raţionament, orice mediu nu este altceva decât un câmp gravitaţional. Această concluzie este în acord şi cu faptul că traiectoria fotonilor se curbează în câmp gravitaţional.) particulelor ce compun un sistem ce pătrunde în mediul respectiv.
-Se poate pune problema dacă această definiţie implică faptul că orice câmp gravitaţional este un mediu şi orice mediu este un câmp gravitaţional. Câmpul gravitaţional modifică viteze, pe când mediul (prin această definiţie) modifică impulsuri. Menţinem oare atunci această definiţie chiar dacă apare această distincţie? Este această distincţie ceva fundamental? Nu cumva mediul este identic cu câmpul gravitaţional, tocmai pentru că ceva care produce variaţie de viteză produce şi variaţie de impuls şi reciproc?

-Am putea spune că un mediu de un anumit ordin este un mediu în care impulsul are un anumit ordin. Sau, mai riguros, un mediu de un anumit ordin ar putea fi un mediu în care impulsul de ordinul respectiv este nenul.

Vidul este un mediu care nu influenţează proprietăţile mişcării mcanice a unui corp, lăsând intacte atât modulul impulsului, cât şi direcţia sa.

(Numai) la frontiera unui mediu se produc variaţii ale parametrilor mişcării.

Orice corp se poate afla numai într-una din cele două situaţii:
-1). Se deplasează într-un mediu uniform.
-2). Se deplasează la frontiera dintre două medii.

Dar oare nu cumva şi frontiera unui mediu este ea însăşi un alt mediu? Nu cumva trecerea dintr-un mediu într-altul este bruscă? Dacă ar fi aşa, atunci noţiunea de frontieră şi-ar pierde sensul şi s-ar reduce la o porţiune de grosime nulă. Prin aceasta am extinde sensul noţiunii de mediu, anulând sensul noţiunii de frontieră.

Noţiunea de mediu poate fi echivalată cu noţiunea de câmp.

De studiat dacă trecerea de la un mediu la altul este „perpendiculară” pe mediu sau „oblică”. Deci, de stabilit dacă un corp poate pătrunde oblic într-un câmp.
-Se pare că pătrunderea oblică într-un câmp modifică şi direcţia impulsului, pe când pătrunderea perpendiculară pe câmp modifică doar modulul impulsului.

-Spunem că un corp se deplasează prin vid dacă impulsul său este constant. Şi reciproc. Sau dacă viteza este constantă? Căci putem conserva impulsul fără să conservăm masa. Mai poate fi atunci vorba de vid acolo unde nu se conservă masa ci se conservă doar viteza? Sau mai poate fi vorba de vid acolo unde se conservă doar impulsul dar nu se conservă masa (de repaus)?
-Putem răspunde la această problemă dacă absolutizăm noţiunea de vid spunând că în vid se conservă impulsul tuturor componentelor sistemelor, nu doar impulsul sistemului în ansamblul său. Prin aceasta asigurăm şi conservarea masei în vid, masa de repaus a unui sistem depinzând de modul în care variază impulsul componentelor sistemului.

[Tatonări]
-Se pare că în mod obişnuit (deci într-un sistem stabil în timp) un corp se deplasează perpendicular pe liniile câmpului gravitaţional, nu paralel cu acestea. Asta înseamnă că un câmp gravitaţional ar modifica doar direcţia vitezei. Asta mai înseamnă că un câmp gravitaţional modifică doar direcţia impulsului.
-Atunci ce modifică un câmp magnetic?
[/Tatonări]



     RSS of this page

    Written by:   Version:   Edited By:   Modified

    Un contor din 31 martie 2010

    contoare                                        
    contoare