Temperatura este o mărime fizică asociată unui corp cald. Cu cât un corp este mai cald, cu atât energia sa potenţială este mai mare. Deci, un corp cald este mai masiv decât acelaşi corp mai rece.
Un corp cald interacţionează mai puternic cu mediul înconjurător, având o tendinţă mai mare de a ceda din energia sa.
Există diferenţe între forma traiectoriei pe care se deplasează particulele componente ale unui sistem cald şi forma traiectoriei particulelor din sistemul mai rece.
Orice funcţionare a unui mecanism produce creşterea temperaturii.
Există o legătură strânsă între temperatură, căldură, frecare, ciocnire, câmp electromagnetic, corp negru, radiaţie termică.
-prin frecare se produce căldură
-frecarea nu este altceva decât o succesiune de ciocniri
-ciocnirile nu sunt altceva decât devieri ale traiectoriei
[Ipoteze]
-(1201110046) Temperatura este viteză de variaţie în timp a energiei.
-Apare următoarea problemă. Un corp scufundat într-un mediu cu aceeaşi temperatură nu-şi va modifica energia. Cu toate acestea, el are temperatură nenulă. Aşadar, ipoteza nu este corectă. Eventual dacă adăugăm că temperatura este viteză de variaţie în timp a energiei faţă de vid. Dar nici aşa nu e clar încă.
-(1202020956) Masa şi temperatura sunt parametrii dinamici foarte importanţi ai unui sistem. E posibil ca ei să fie legaţi respectiv de variaţia modulului impulsului şi variaţia direcţiei impulsului.
[/Ipoteze]
Temperatura unui corp ajuns la echilibru termic este media ponderată a temperaturilor corpurilor componente. (I: Temperatura este legată de lancretianul sistemului). Temperatura unei particule elementare depinde de lancretianul ei.