Home / Ciocnire

Ciocnire


Ciocnirea este un fenomen în care corpurile interacţionează foarte puternic, prin efecte uşor vizibile care durează puţin.

Ciocnirile nu fac altceva decât modifică impulsul unui sistem, modifică modulul sau direcţia impulsului. În orice ciocnire există (sub)sisteme al căror impuls se modifică.

La nivel fundamental (nivel care ne interesează cu precădere), corpurile nu se ating, ci interacţionează doar prin câmpuri. Faptul că definiţia ciocnirii conţine noţiuni vagi precum „foarte puternic” sau „durează puţin” denotă că ciocnirea este un fenomen clar doar la nivel macroscopic. În funcţie de nuanţa cantitativă pe care o atribuim acestor termeni vagi, orice fenomen fizic poate fi considerat ca fiind rezultatul unei ciocniri. În ultimă instanţă, ciocnirea este doar o modificare a parametrilor traiectoriei avute înainte de ciocnire. Evident, în mod infinit de riguros, nu există nici „înainte” de ciocnire şi nici „după” ciocnire, căci acest fenomen nu începe şi nu se termină niciodată, el făcând parte integrantă din mişcarea corpului.

Cu aceste completări, ciocnirea poate fi considerată o schimbare a parametrilor traiectoriei corpurilor.

Există două tipuri fundamentale de ciocnire: ciocnire elastică şi ciocnire plastică.

Ciocnirea elastică nu modifică energia totală a corpului. De exemplu, o cometă care vine spre Soare se ciocneşte cu acesta, dar nu îşi modifică energia totală. Ciocnirea elastică nu modifică tipul energiei corpurilor care se ciocnesc. Ciocnirea elastică nu modifică modulul impulsului.

Ciocnirea plastică modifică energia totală a corpului. Dacă o cometă cade pe Soare, atunci ciocnirea dintre ea şi Soare este plastică, cele două corpuri devenind solidare. Ciocnirea plastică transformă un tip de energie în alt tip de energie. (1202021004) Ciocnirea plastică închide traiectoriile, iar ciocnirea elastică le lasă deschise. Ce-o fi însemnând oare traiectorie închisă?

Ciocnirea elastică modifică doar pentru un timp scurt lancretianul traiectoriei, doar pentru timpul cât durează ciocnirea, pe când ciocnirea plastică modifică lancretianul pentru totdeauna.

Nu există ciocniri perfect elastice sau perfect plastice, decât la nivel fundamental. La nivel macroscopic, toate ciocnirile sunt parţial elastice.


  • La nivel macroscopic există două tipuri de ciocnire:
    • ciocnirea care modifică numai modulul impulsului
      • Această ciocnire poate fi identificată cu ciocnirea plastică
    • ciocnirea care modifică numai direcţia impulsului
      • Această ciocnire poate fi identificată cu ciocnirea elastică
  • La nivel fundamental există numai luxoni, iar pentru aceştia există numai ciocnire care modifică numai direcţia impulsului.
  • Orice ciocnire este suma dintre o ciocnire care modifică numai modulul impulsului şi o ciocnire care modifică numai direcţia impulsului.





     RSS of this page

    Written by:   Version:   Edited By:   Modified

    Un contor din 31 martie 2010

    contoare                                        
    contoare