Home / Articole / Despre mişcarea luxonilor

Despre mişcarea luxonilor


Având în vedere faptul că mișcarea cu viteza luminii în vid este calitativ diferită de orice alt tip de mișcare, este interesant de stabilit care sunt proprietățile generale pe care le manifestă o asemenea mișcare. Să presupunem pentru aceasta că un corp fără masă de repaus, dar cu masa de mișcare m, se deplasează cu viteza luminii în vid pe o traiectorie oarecare dată de dependența vectorului de poziție în funcție de timp prin ecuația . Căutând să ne apropiem cu orice ocazie de limbajul Fizicii actuale, vom numi generic un astfel de corp cu termenul de luxon şi vom înţelege că luxonii sunt particule despre care ştim doar că au masa de repaus nulă şi (implicit) se deplasează cu viteza luminii în vid.

-Datorită faptului că viteza corpului este constantă în modul, avem
  .
-Impulsul este dependent de masa de mișcare și de direcția vitezei. Forța care acționează asupra unui asemenea corp poate modifica doar masa de mișcare sau doar direcția vitezei.
,
de unde rezultă că forța care poate acţiona asupra unui luxon este dată de expresia
.
Observăm că forţa are două componente, una paralelă cu viteza şi alta perpendiculară pe viteză.

-Câmp uniform de ordinul 0 sau vid uniform. Prin definiţie, într-un astfel de câmp, luxonii se deplasează rectiliniu şi au (curbura şi) torsiunea nulă.
-Câmp uniform de ordinul 1. Luxonii se deplasează pe o elice de curbură şi torsiune ambele egale în valoare absolută cu o constantă. Proiecţia vitezei lor pe axa elicei nu mai este egală cu viteza luminii în vid. Există două tipuri de luxoni într-un câmp uniform de ordinul 1, în funcţie de semnul torsiunii elicei.
-Câmp neuniform de ordinul 1. Luxonii se deplasează tot pe o elice, dar curbura nu mai este egală cu torsiunea sau nu este constantă sau ambele.


Conținut fără legătură directă cu articolul și care sunt adevărate, dar sunt și greu de argumentat:
Deci, într-un câmp de forțe, se modifică doar masa de mișcare sau doar direcția vitezei. Cum masa este o măsură a energiei, ea trebuie să fie și o măsură a mișcării, căci energia provine din mișcare. Altfel spus, masa trebuie să se regăsească undeva în al doilea termen al forței în așa fel încât primul termen să dispară, iar forța să producă doar modificarea direcției vitezei.


-La nivel macroscopic există trei tipuri de forțe:
-forțe care modifică doar masa corpurilor;
-forțe care modifică doar modulul vitezei corpurilor;
-forțe care modifică doar direcția vitezei corpurilor.
-Ultimul tip de forțe se mai poate scinda în două:
-forțe care modifică doar unghiul dintre viteză și viteza unghiulară de precesie a vitezei;
-forțe care modifică doar valoarea vitezei unghiulare de precesie a vitezei.

-La nivel fundamental, nivel care ne interesează cu precădere, nu mai există forțe care să poată modifica modulul vitezei, căci toate corpurile se deplasează cu viteza luminii în vid. Deci, la nivel fundamental există doar forțe care modifică masa sau direcția vitezei.

Dacă modulul impulsului unui corp nu se poate modifica într-un câmp de forțe (cum este cazul unei capsule spațiale ce cade prin atmosferă cu viteza finală), atunci acel câmp de forțe va modifica doar direcția vitezei. În acest caz forța este dată de produsul vectorial dintre viteza unghiulară de precesie a vitezei și viteză.

.
Cum g și v pot fi considerate constante, rezultă că produsul omega sin este constant.


,

 




     RSS of this page

    Written by:   Version:   Edited By:   Modified

    Un contor din 31 martie 2010

    contoare                                        
    contoare